Sproud

Insitu- vorming Febi

Sproud biedt in 2025 twee vormingen aan in de catalogus van het sociaal fonds ouderenzorg. Meer info en inschrijving via deze link

1 Voorbij het taboe: seksualiteit bij ouderen
In deze vorming doorbreken we het taboe en verkennen we het thema seksualiteit bij ouderen. Wat versta jij onder seksualiteit? Hoe kijk jij zelf naar seksualiteit bij ouderen? Wat verandert er op dat vlak wanneer mensen ouder worden? Wat is belangrijk voor ouderen? Waar verlangen ze naar? Wat missen ze? Wat loopt er moeilijk? Wat betekent seksuele diversiteit bij ouderen?Samen gaan we op zoek hoe je als zorgverlener empathisch kan zijn, behoeften opmerkt hierover spreekt met ouderen.Door middel van een korte presentatie, groepsdiscussie en het bespreken van praktijksituaties leer je open en professioneel over deze onderwerpen te communiceren en hoe jij een veilige omgeving kan bieden waar elke oudere, in zijn eigenheid wordt gewaardeerd en gerespecteerd en het ook fijn samenleven is.

      2 Hartverwarmers: deugddoende activiteiten organiseren in het WZC
      In deze vorming willen we jullie uitdagen om positief, creatief en out of the box te denken bij het organiseren van activiteiten. We gaan ons eerst inleven in het leven van een bewoner, zodat we vanuit hun perspectief kunnen begrijpen hoe het leven in een WZC aanvoelt. Daarna duiken we heel kort in de theorie, waarmee
      we meteen aan de slag gaan met opdrachten die jullie creativiteit zullen prikkelen en aanzetten tot nieuwe, originele ideeën.

      Het is van cruciaal belang dat we vertrekken van de kracht van bewoners en erkennen wat ze nog allemaal
      te bieden hebben. Iedere activiteit die we plannen, moet dit potentieel benutten. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken, niet alleen binnen het WZC, maar ook daarbuiten – andere generaties, buren, mantelzorgers. Deze brede betrokkenheid helpt om de band met de samenleving te versterken en draagt bij aan een rijker en meer verbonden leven voor onze bewoners.

      Samen gaan we bouwen aan een genormaliseerde omgeving waar bewoners zich thuis kunnen voelen. Laten we deze dag benutten om te leren, te inspireren en te groeien, zodat we de levenskwaliteit van onze bewoners kunnen verhogen met activiteiten die echt deugd doen.